Boa Kiasmassa

12. maaliskuuta 2016Taidetta koetaan, mutta harvemmin on mahdollisuus tunnustella sitä tai olla osa teosta. Kiasman viidennessä kerroksen Ernesto Neton Boa-näyttely tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiselle keskellä Helsingin keskustaa. Ennen kuin siirrytään näyttelyyn, otetaan kuitenkin kengät pois.

Teokseen astuessaan tuntuu kuin sulkisi kiireen oven taa. Hymy nousee huulille, kun jalkapohjien alla tuntuu maton pehmeys ja varpaat uppoavat lattiaa peittäviin kuteisiin. Brasialaistaiteilija Ernesto Netoa on inspiroinut näyttelyn toteutuksessa Amazoniassa elävä huni kuin -alkuperäiskansa ja sen viisaudet pyrkimyksestä onnellisuuteen ja harmoniaan.
Taidemuseon viidennessä kerroksessa tulijaa vastassa on Boakäärmeen pää, joka on valtava sisälleen kutsuva maja. Boa on huni kuin -alkuperäiskansalle opastava ja voimaa antava eläin. Näyttelyä on inspiroinut taiteilijan huni kuin -kansan parissa vietetty aika. Teoksissa on viitteitä luonnonmuotoihin ja eliöiden rakenteisiin.

Neto on halunnut luoda paikan hengittämiselle, kohtaamisille ja rentoutuiselle. On aika kävellä Boan kitaan ja istua virkatun pään suojiin. Jalat taipuvat automaattisesti ristiasentoon. Hiljentyneenä katselen ympärilleni ja virnistän vastapäätä istuvalle kanssakokijalle.
Tilaa jakavat virkatut majat ja riippukeinut. Kuinka ihanaa olisi tulla työpäivän jälkeen näyttelyyn ja käydä makuulle hiljalleen keinuvaan riippukeinuun. Mielenkeinuun, joka tuudittaa pohdinnan ja unen rajamailla. Näyttelyyn saapuessa kannattaa jättää kello kenkien kaveriksi. Silloin voi antaa jalkojen viedä ja tarttua hetkeen.

Vihreäkeltainen maja on suosikkini. Siellä tuoksuu vienosti sitruuna ja basilika. Silmät sulkeutuvat ja hengitän syvään. Tunnen kuinka hartiat laskevat korvista hengityksen tahtiin. Lyhyessä hetkessä omassa rauhassa tuntuu, että olisi saanut lisää energiaa ja negatiivisten ajatusten tilalle valoa.
Ernesto on luonut Kiasmaan aistikkaat raamit kohtaamisille ja hetkeen hiljentymiselle. Taika särkyy hieman, kun tulee aika laittaa kengät jalkaan. Hyvä mieli ei kuitenkaan pyyhkiydy pois. Museosta poistuu voimaantunut taiteen kokija ja hänen seuralaisensa. Katson vielä kerran olkani taa vihreää mattoa ja väriloistoa. Ajattelen, tänne täytyy palata. Olon tuntee vieläkin, vaikka avajaispäivästä on kulunut jo tovi.
Ernesto Neto Kiasmassa 4.9.2016 asti
Lisätietoa näyttelystä löydät täältä.

Misorella

6 kommenttia :

 1. Jestas miten kaunista. :) Hyvin olet saanut vangittua tunnelmaa kuviin, tuonne pitää kyllä mennä jossain vaiheessa! ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ernesto Neto teki vaikutuksen. Näyttely on syksyyn asti auki, joten hyvin ehtii vähän kauempaakin. ;)

   Poista
 2. Oijoi, näyttää ja kuulostaa aivan upealta ja rentouttavalta! Kuten Milla jo sanoikin niin hienosti olet saanut tunnelman välitettyä tekstiin ja kuviin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tunnelma välittyy. Kannattaa käydä kokemassa myös paikan päällä. :)

   Poista
 3. Kuulostaa ja näyttää todella upealta! Harkitsen kyllä vakavasti itse näyttelyynkin menemistä :) Tampereeltakin löytyy tosin ihan mielettömät määrät kiinnostavia näyttelyitä, pitää harkita museokortin hankkimista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museokortti on täälläkin jo ainakin ajatustasolla harkinnassa. Melkein olisi kortti kyllä maksanut itsensä takaisin jo tänä vuonna käydyistä käyntikoheista. Kai se kortti täytyy viimein hankkia. :D Tampereellakin on ihania museoita, ehdottomasti kannattaa piipahtaa näyttelyissä. Toivottavasti ehdit käydä myös Kiasmassa. Onneksi on syksyyn asti aikaa tämän näyttelyn osalta. :)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.