Tottelemattomuuskoulun avajaisissa

4. syyskuuta 2015Eilinen oli aikamoinen ilta, sillä skoolasimme kanssa-asukin kanssa Kiasman avajaisissa Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu-teokselle. Alkuilta museolla tarjosi mahdollisuuden tutustua hienoon näyttelyyn rauhassa ilman tungosta.

Myöhemmin seuraamme liittyi myös serkkuni ja trio siamilaiset oli tuttuun tapaan kasassa. Eilen ovensa avannut Leinosen näyttely kattaa Kiasman koko viidennen kerroksen. Yksi teoksista näkyy myös ulos kadunkulkijoille ja autoilijoille museorakennuksen päätyikkunoista.

Näyttelyn taustalla on taiteilijan halu kyseenalaistaa taiteen, politiikan ja koulumaailman rakenteita. Tottelemattomuuskoulu on myös ihan oikea koulu, sillä museon tiloissa järjestetään syksyn mittaan oppitunteja aikuisille, joiden opetuksesta vastaavat Li Andersson, Karri ”Paleface” Miettinen, Riku Rantala & Tunna Milonoff, Marjaana Toiviainen sekä katutaiteilija Sampsa.

Tässä koulussa opiskellaan mm. mediakriittisyyttä. Lisäksi yläkoulu-, lukio- ja ammattikouluikäisille opiskelijoille järjestetään taiteilijatapaamisia, joissa perehdytään Tottelemattomuuskoulun toimintatapoihin.
Kiasmassa on aina mukava käydä ja tutustua ajankohtaisiin näyttelyihin. Kävimme illan aikana katsomassa myös Robert Mapplethorpen (1946–1989) upean valokuvanäyttelyn, jonka kuvat kertovat omaa tarinaa mm. tuskasta, erotiikasta, kauneudesta ja kuolemasta.

Museorakennus itsessään saa kävijän tuntemaan itsensä pieneksi. Niin on myös Leinosen näyttelyssä, jossa isot taideteokset vaativat tilaa ympärilleen. Erilaiset brändihahmot ovat tuttua Leinosta, mutta itse hahmot saavat uuden elämän taiteilijan kantaaottavissa teoksissa.

Leinosella onkin oma sanansa sanottavana ylikansallisten yhtiöiden toimintamekanismeista, mainonnasta ja tuotantoprosesseista. Juhlinnan ohella näyttely herätti myös ajatuksia, eikä epäkohtien tiedostaminen ole koskaan pahaksi, päinvastoin. Uskon, että Tottelemattomuuskoulu tulee olemaan kokonaisvaltainen kokemus niin oppilaille kuin muille museovieraille.

Meillä oli näyttelyyn tutustumisen ohella hauskaa ja oli kiva törmätä tuttuihin. Pakko myöntää, että kuultuani ensimmäisen kerran Kiasmaan tulevasta näyttelystä, tiesin mitä laittaisin jalkaani avajaisiin. En nimittäin voinut vastustaa kiusausta olla käyttämättä tilaisuutta hyväksi.Jumpsuit H&M
Kaulakoru Kalevala Koru
Laukku LUMI
Kengät Minna Parikka feat Jani Leinonen

Jani Leinonen / Tottelemattomuuskoulu 4.9.2015-31.1.2016
Nykytaiteen museo Kiasma / Mannerheiminaukio 2, Helsinki
Avoinna ti klo 10-17, ke-pe klo 10-20.30, 
la klo 10-18 ja su klo 10-17. Suljettu maanantaisin.

Misorella

6 kommenttia :

 1. Voi mitä ihania taideteoksia. Sä olet yksi taideteos muiden joukossa. Noi kengät on NIIN mageet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maiju, sä sait taas niin hyvälle mielelle! <3 Kannattaa käydä katsomassa näyttely, tuossa on vain muutama maistiainen näyttelyn annista. ;) Näyttely on kokonaisuutena niin hieno!

   Poista
 2. Tämä viimenen kuva on aivan ihana! <3 Sopii niin nätisti kengät ja tausta yhteen. Mielenkiintoiselta kuullostaa tämäkin näyttely, varmasti olisi kokemisen arvoinen! ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! Kengät on mun aarteet! Käy tsekkaamassa näyttely ja tietysti samalla myös muu museon anti. Toivottavasti nähdään pian! <3

   Poista
 3. Wau upeita juttuja ja tietenkin myös nuo sun kengät. <3 Huolisin meille ehdottomasti jonnekin tuon tapetin, olisi hauska vaikka pikkuvessassa. Meillä oli kerran itse asiassa Disney vessa. :)

  Kivaa oli treffata jopa kahdesti, toivottavasti pian uudelleen.

  Mukavaa alkanutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapetti on kyllä hauska, olisi ainakin omaperäinen! ;) Ei sen puoleen, että olisin kuullut kellään muulla olleen Disney vessaakaan. :D Oli kiva nähdä, vaikkakin pikaisesti! Ilahtuminen oli silti suuri! Ihana viikon alkua! <3

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.