Ota kiitos vastaan

8. syyskuuta 2015Oletteko koskaan miettineet miksi kiitoksen ja myönteisen palautteen vastaanottaminen tuntuu olevan vaikeaa niin monelle? Useat vastaavat spontaaniin kehuun "Tämä nyt on vaan tämmöinen." tai "Eihän tämä nyt mitään ole.". Kaikkein vaikeinta tuntuu olevan omaan osaamiseen, ulkonäköön, mutta erityisesti myös työhön liittyvän kiitoksen vastaanottaminen. On hyvä muistaa, että harva kehuu, ainakin mitä tulee suomalaiseen mentaliteettiin, turhasta tai vain mielistelläkseen.

Heräsin muutama vuosi sitten ajatukseen, että minäkuva rakentuu myös siitä, miten toiset sinua katsovat. Hieman kärjistäen, mutta oivalsin, että kehujen kieltäminen tai vähättely on sama kuin näyttäisi keskisormea omalle peilikuvalleen. Ei niin mairitteleva ajatus! Vaatimattomuus ei kaunista, se vie vain pohjan puolin ja toisin voimaannuttavalta eleeltä.
Aloin kolmenkympin kynnyksellä opetella tietoisesti siihen, että vastasin hyvään palautteeseen kiitos vähättelyn sijaan. Pikkuhiljaa ajattelumallista tuli toimintatapa, jonka tuoma hyvä olo säteili yllättäen kaikkiin arjen osa-alueisiin. Kiitos on pieni sana, mutta sillä on iso voima, sillä vastauksena se antaa ansaitun arvon myös kohteliaisuuden lausujalle. Yksi kaunis ajatus toisesta ihmisestä voi pelastaa kuulijan päivän. Kaupan päälle ääneen lausutusta mietteestä saa itsekin hyvän olon.

Kehujen lausumisen ei pidä olla mikään kilpailu. Myönteinen kommentti ei ole velvoite vastakehuun, vaikka se monilta automaattisesti tuleekin. Hyvä niin, mutta vielä kiitollisempaa on laittaa hyvä kiertämään silloin, kun toinen sitä vähiten odottaa. Minulla on tällä hetkellä yksi työkaveri, joka tuo joka päivä iloa ja energiaa toisille sillä, että hän kertoo toisista hyviä asioita päivän mittaan. Täytyy itse asiassa muistaa huomenna kiittää häntä siitä!
Varsinkin työelämässä on hyvä opetella vastaanottamaan kiitosta. Terve itsetunto ei ole sama asia kuin itsekkyys. On ihan asiallista todeta "Minustakin onnistuin tässä hyvin." tai "Olen tyytyväinen lopputulokseen.". Ilmapiiri, oli se työelämässä, kotona tai ihmissuhteissa, jossa kohteliaisuuksien lausuminen ja kiitoksen vastaanottaminen on arkipäivää, voidaan paremmin. Hyvä ja kannustava henki saa kaikista parhaat puolet esille.

Päätimme viikonloppuna kanssa-asukin kanssa, että sanomme joka ilta ennen nukkumaan menoa yhden hyvän asian toisesta. Kiitos vinkistä ystävälleni! Asian ei tarvitse olla mitään erityisen hienoa tai suurta, vaan jotain sellaista, mikä toisen tekemisessä, arjen jakamisessa tai olemisessa on tuonut kiittäjälle hyvän mielen. Se auttaa näkemään itsensä toisen silmin paremmin, kertoo arvostuksessa ja antaa voimaa myös seuraavaan päivään.Paita H&M
Poncho KappAhl (saatu)
Vyö Vero Moda
Housut H&M
Laukku Mango
Kengät DinSko

Kiitos, että olette siellä ja jätätte kannustavia kommentteja!

Misorella

20 kommenttia :

 1. Totta joka sana - meille suomalaisille se kiitoksen vastaanottaminen vaan tuppaa olemaan tosi vaikeaa.
  Ja kiva tuo teidän päätöksenne iltakiitoksista - pitääpä laittaa harkintaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se meinaa olla, että me suomalaiset olemme varsin vaatimatonta kansaa. ;) Onneksi aina voi oppia myös uusia kujeita. Iltakiitos on ihan huippu juttu! <3

   Poista
 2. Minä tykkään antaa kehuja ja osaan myös vastaanottaa. Saatan itse antaa kehuja vieraillekin ihmisille. Usein se antaa hymyn monen kasvoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulta kehut tulevat niin spontaanisti ja sydämestä. Voi kuinka monta kertaa olet saanut minullekin hyvän mielen aikaan! Kiitos siitä! <3

   Poista
 3. Ihana postaus, totta jokainen sana :). Ja miten ihana ajatus tuo onkaan, että sanotaan joka ilta toiselle jotain hyvää! :) Sillä jaksaa hyvin seuraavan päivän :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, iltakiitos on hyvä päätös päivälle. Sen jälkeen on paljon mukavampi mennä nukkumaan. :)

   Poista
 4. Ihan ensiksi: todella kauniita kuvia! Kuin suoraan mallitoimiston kansioista...

  Puhuit todella hyvin kiitoksen antamisen ja ottamisen vaikeudesta. Sitä huomaa todella saavansa miettiä mitä sanoo saadessaan kehun, koska en halua vähätellä kehua sillä "no ei tässä nyt mitään"-asenteella, mutta toisaalta en halua vaikuttaa omahyväiseltäkään. Voi meitä suomalaisia, tämä vaatimattomuus tulee niin syvältä selkärangasta että saakohan sitä ruoskittua pois!

  Kiitoksen antamista olen itse harjoitellut siinä määrin, että se tulee jo melko luontevasti. Meidän työpaikalla otettiin itse asiassa käyttöön ihan sellainen kiitoskulttuuri, että yritetään muistaa työtoveria kiitoksella vuoron jälkeen. On toiminut ihan mukavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sinulle kivasta kommentista! :) Niin totta, me suomalaiset ollaan näissä asioissa vähän turhan arkoja. Kehu ja kiitos kerrallaan, sillä pääsee kuitenkin hyvin alkuun. Kiitos vuoron päätteeksi tekee varmasti hyvää työilmapiirille ja ryhmähengelle. Ihana ajatus ja hienoa, että toimii käytännössäkin.

   Poista
 5. Ihana postaus ja tässä on ajattelemisen aihetta monille! :) Mie kiitän aina kohteliaisuudesta, enkä rupea vähättelemään itseäni siinä tilanteessa. Se jotenkin latistaa toisen kehua ja kieltämättä kun itse olen kehunut jostain asiasta, johon on vastattu itseään vähätellen niin jäi vähän hämmentynyt olo ja nimenomaan se latisti kehua. Terve itsetunto on hyvä asia, vaikka joskus joku saattaa tälläisissa jutuissa ottaa sen ylimielisyytenä tai pröystäilevänä, vaikka ei se sitä ole. :) Ihana tuo iltakiitos idea! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kirjoitus herättää ajatuksia. :) Olen viime aikoina miettinyt asiaa paljon, joten oli luontevaa kirjoittaa ajatuksia ylös blogiinkin. Kiitos kommentistasi! <3

   Poista
 6. Hieno postaus! Hyvän kiertoon laittaminen tuo hyvää itsellekin. Se on jännä miten kehuja on kovin vaikea ottaa vastaan, sitä vielä opetellessa. <3

  Olet ihana, tiedätkö sitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, kiitos! <3 Ei mikään tapahdu yhdessä yössä, aluksi täytyy kohdata kehu kerrallaan. Sekin auttaa, että alkaa itse sanoa toisille kivoja asioista, silloin on paljon luontevampaa ottaa niitä itsekin vastaan. Olet niin kultainen! <3

   Poista
 7. Asiaa puhut! Kiitoksen jvastaanottamista on täytynyt minunkin opetella. Toisen positiivinen huomioiminen on paljon luontevampaa kuin itseen kohdistuvan kehun käsittely. Iltakiitos kuulostaa hyvältä idealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee, että elämä opettaa, tässäkin asiassa. Iltakiitos on kaunis ele, josta me ajattelimme tehdä pysyvän tavan. Kiitos, että jätit kommentin! :)

   Poista
 8. Hieno postaus // upeat kuvat ja tärkeää asiaa!!!

  Olet ihan oikeassa, että kiitokseen tulee vastata kiitoksella. Olen itsekin viimeisten vuosien aikana opetellut pois itsensä vähättelystä. Ja se todellakin toimii! Antaa hyvän kiertää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kommentistasi tuli hyvä mieli! :) Ajan kanssa jokainen voi kasvaa ja kehittyä. On hieno hetki huomata kasvaneensa tässäkin asiassa, sillä muutokset vaativat aikaa. Ihana kuulla, että olet jättänyt itsesi vähättelyn taakse ja uskallat ottaa kehut kehuina! Kivaa viikon jatkoa! :)

   Poista
 9. Ihana asu sulla! Mustavalkoinen värimaailma sopii ihanasti
  punaisten hiuksiesi pariksi.
  Minäkin olen opetellut vastaamaan positiiviseen palautteeseen
  kiitoksella, vähättely aliarvioi myös palautteen antajaa.
  Löysin tämän sun mielenkiintoisen blogisi äskettäin kun googlasin
  artikkeleita yliherkkyydestä. Tein samantien HS:n testin, jonka löysin
  postauksestasi ja sain pisteet 23/24 eli olen todellakin yliherkkä,
  niin kuin olen jo pitkään uumoillutkin.
  Sulla on täällä vaikka mitä kiehtovia juttuja, täytyy tulla illemmalla
  uudestaan lueskelemaan.
  Jos sua kiinnostaa mökkeily ja veneily, niin tervetuloa blogiini,
  jossa seikkaillaan mm. mökkimaisemissa Turun saaristossa. Niin
  ja on mulla välillä muotijuttujakin, kun sille päälle satun :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet löytänyt tiesi blogiini, oikein lämpimästi tervetuloa! Palaute on aina tervetullutta, kiitos siitä! :)

   Hienoa, jos yliherkkyyspostauksesta oli apua. En tiedä sinusta, mutta minusta tuntui aikanaan kuin moni asia menneisyyden suhteen ja myös arjessa olisi loksahtanut paikalleen löytäessäni tietoa erityisherkkyydestä. Esimerkiksi reagointitavat tiettyissä tilanteissa löysivät selityksen ja olo tuntui eheämmältä eikä enää niin rikkinäiseltä. Omien tuntemusten kanssa on helpompi elää, kun ymmärtää omat reaktionsa ja niiden syyt. Onneksi erityisherkkyydessä on myös niin paljon kaunista ja hyvää! :)

   Poista
 10. Ihana postaus Misorella <3! Olen kyllä äärettömän kiitollinen omille vanhemmilleni, jotka on aina valaneet uskoa ja itseluottamusta lapsilleen. Sellaista "jos joku ihminen siihen pystyy, sinäkin pystyt" -asennetta. Omille lapsilleen kasvualustana toimimisen tärkeyttä ei nimittäin voi liiaksi korostaa. Ja kun oma itsetunto on kohdillaan, on kehujen ja kiitosten jakaminen sekä kanssaihmisten huomioiminen yleensäkin erityisen tärkeää, jotta itsetunto ei lähde väärille urille ja korostu liiallisena itsekkyytenä. Sellainen sydämestään sivistynyt ihminen luottaa itseensä ja huomioi kanssaihmiset monin tavoin, joista kiitos ja kehut on tietysti yksi tärkeä ilmentymä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! :) Ihana kuulla, että olet saanut kasvaa kodissa, jossa arvostus on näkynyt sanoin,teoin ja myös opein. Sellaisia asioita kantaa aina sydämessään ja antaa sen myös näkyä muille. Hyvää viikon alkua sinulle! <3

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.