Chia-kaakaovanukas granaattiomenan siemenillä

23. tammikuuta 2015



Chia-siemeniä ja niistä valmistettuja välipaloja on hehkutettu lehdissä ja blogeissa jo pidemmän aikaa. Ehdin jo tuumata mitä ihmeellistä niissä on, mutta uteliaisuus vei kuitenkin suuremman voiton kasvavassa kokeilunhalussa. Tämän superfoodin kohdalla taisi käydä taas se perinteinen, eli jäin koukkuun. Ainoa mikä harmittaa on se, että miksi aina pitää tulla kärkijoukon hännillä tällaisissa oivalluksissa. :D

Terveellisen chia-siemenistä tekee se, että niissä on runsaasti ravintokuituja, antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3), kalsiumia, sinkkiä, rautaa ja Omega-3:sta. Chia-siemenet sisältävät 40 %  kasvisöljyä ja 20 % proteiineja. Siemenistä voi valmistaa esimerkiksi vanukasta, puuroa tai lisätä niitä smoothie-juomien joukkoon.

Kaverikseen tämä välipala sai granaattiomenan siemeniä. Niistä tämä kaikki oikeastaan sai alkunsa. Kanssa-asukki kiikutti eräänä iltana kotiin granaattiomenoita, jotka katosivat seuraavina iltoina parempiin suihin.

Iltalenkillä muistui mieleeni miten Ansku teki viime vuoden puolella chia-vanukasta, jossa oli seassa granaattiomenan siemeniä. Ajatus sai siivet ja kauppareissun yhteydessä hankin mielessä kummitelleet chia-siemenet omaankin keittiöön.

Kuiva-ainekaapista löytyi jouluherkkuja varten ostettu raaka kaakaojauhe, jota kokeilin vanukkaan seuralaisena ja ilahduin. Mantelimaito on puolestaan korvannut viime aikoina tavallisen maidon, kun olen tunnustellut elämää ilman maitovalmisteita.

Pienellä googlailulla selvisi, että useampi kotikokki on fiilistellyt saman makucombon parissa (mm. Katja, Maiju, Annamari), joten laitetaan hyvä kiertämään tätäkin kautta omalla variaatiolla. :)





Chia-kaakaovanukas granaattiomenan siemenillä

2 dl mantelimaitoa
3 rkl chia-siemeniä
2 rkl raaka kaakaojauhetta
Granaattiomenan siemeniä

Valmistus:
Sekoita mantelimaito, chia-siemenet ja raaka kaakaojauhe 
(blenderissä) tasaiseksi ja kaada tarjoiluastiaan. 
Anna jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia tai pidempään.
Sekoita vanukasta välillä tekeytymisen aikana. 
Ripottele hyytyneen vanukkaan päälle oman maun mukaan granaattiomenan siemeniä, 
jotka antava raikkaan maun suklaiselle vanukkaalle. 

Vinkkejä: 
Vanukasta voi valmistaa jo illalla aamupalaksi, jolloin se tekeytyy yön yli jääkaapissa. 
Mantelimaidon voi korvata esimerkiksi soija- tai kookosmaidolla.
Granaattiomenia ostaessa kannattaa valita punehtuneet yksilöt, jotka ovat varmasti kypsiä. 
Ennen leikkaamista hedelmää voi pyöritellä voimalla pöytätasoa vasten,
silloin siemenet irtoavat helpommin hedelmäkodista. 
Itse olen käyttänyt CocoVi:n chia-siemeniä ja raaka kaakaojauhetta.


Misorella

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti