Terveysmehutehdas kotona

11. joulukuuta 2014Muistatteko, kun kerroin viime viikolla, miten onnellinen olin, kun sain uuden blenderin? Sen ei tarvinnut kuitenkaan kotiutua meille yksinään, sillä se sai seurakseen mehulingon. Kanssa-asukkini on jo vuosia sitten hurahtanut terveysmehujen ihmeelliseen maailmaan ja olen päässyt yhdessäolomme ajan nauttimaan siivellä mehunlingolla tehdyistä tuoremehuista. 

Harmiksemme edellinen linko sanoi itsensä irti loppukesästä ja aamumehutottumukseen tuli kuukausien tauko. Vahinko on kuitenkin otettu takaisin ja olemme nauttineet hyvän olon aikaan saavia ravinnerikkaita ja tuhdin makuisia mehuja päivittäin. 


Kyseessä eivät ole olleet varsinaiset janojuomat vaan nimenomaan terveysvaikutteiset mehut, joiden pääosassa ovat olleet niiden raaka-aineiden hyvinvointia edistävät ja ylläpitävät ominaisuudet. Lyhyessä ajassa uusi kodinkonetulokas on lunastanut paikkansa keittiöstämme. 

Mehulingon syöttösuutin on sen verran laakea, että esimerkiksi omenat mahtuvat siitä läpi kokonaisina. Vihannekset ja hedelmät kannattaa kuitenkin pestä ennen käyttöä silloinkin, kun niitä ei paloitella. Juomavalmis mehu siivilöityy laitteen mukana tulleeseen kannuun ja muu hedelmä- ja vihannesbiojäte jää omaan säiliöönsä. 


Mehulinko puristaa 700 W tehoilla sinne syötetyt ainekset aina viimeiseen pisaraan saakka. Mehun valmistus ja myös lingon puhdistus on nopeaa. Käyttöohjeet lupaavat minuutin puhdistusaikaa, mutta ihan niin ripeästi hommasta ei olla kuitenkaan vielä toistaiseksi selvitty, mutta muuten olemme olleet erittäin tyytyväisiä uuteen mehulinkoon. Olemme lukeneet eri vihannesten ja mausteiden terveysvaikutuksista ja kokeilleet eri yhdistelmiä, ohessa muutama hyväksi todettu iloksenne. Postauksen terveysmehureseptit on suunniteltu kahdelle (3 dl/hlö), eikä samoja juomia suositella juotavan peräkkäisinä päivinä. On myös hyvä huomioida, että kurkumaa, galangalia ja inkivääriä ei suositella raskaana oleville, imettäville tai veren hyytymistä estävien lääkkeiden käyttäjille. 

Puhdistava tuoremehu
1 luomusitruuna kuorineen (ylläpitää kehon ph-tasapainoa ja neutralisoi mm. happoja)
4 Granny Smith -omenaa kuorineen (C-vitamiinin lähde)  
30 g tuoretta galangalia 

Galangalilla on monia samoja lääkinnällisiä ominaisuuksia kuin inkiväärillä, sillä se auttaa mm. ruoansulatukseen, vatsa- ja ilmavaivoihin ja pahoinvointiin. Galangalilla on todettu olevan vaikutusta mustelmien ja turvotuksen paranemiseen ja siitä on ollut apua mm. hoidettaessa hengitysteiden vaivoja ja ihosairauksia. Lisäksi galangal poistaa kehosta myrkkyjä. Galangalin terveysvaikutuksista voi lukea lisää täältä ja täältä. 
Notkeutta nivelille
4 omenaa kuorineen
1/2 kurkku (sisältää kivennäis- ja hivenaineita)
30 g (5 cm) tuoretta inkivääriä 

Inkiväärin sanotaan mm. poistavan nestettä kehosta, vähentävän turvotusta ja vaikuttavan myös ihoon, sillä se laajentaa pintaverisuonia ja parantaa verenkiertoa. Sen käytöstä on löydetty apua myös allergioiden hoitoon ja astmaan, sillä mauste irrottaa keuhkoista limaa. 


Inkivääri sisältää kipua ja tulehdusta vähentäviä aineosia kuten beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa. Inkiväärin käytöllä on saatu lievitystä myös reumaattisten sairauksien aiheuttamaan kipuun. Lisäksi inkivääri edistää nivelten notkeutta. Inkiväärin terveysvaikutuksista voi lukea lisää täältä ja täältä.
Tehojuoma arkeen
500 g tummia viinirypäleitä 
1 tl mustapippurijauhetta 
20 g tuoretta kurkumaa tai 1 tl maustekurkumaa 

Kurkuma on inkiväärin sukuinen monivuotinen ruohokasvi, jonka juurakosta saadaan keltaista mausteseosta, jonka vaikuttava aine on kurkumiini. Kurkumaa käyttäessä kannattaa huomioida, että se on erittäin helposti ja vahvasti keltaiseksi värjäävä mauste.


Kurkuma valittiin vuoden 2010 rohdoskasviksi, koska sillä on monia terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkumiinilla on sekä antioksidanttisia että bakteereja torjuvia vaikutuksia. Kurkumasta voi löytyä apua mm. reumatismin, niveltulehduksen, ihottuman, astman ja psoriaasin hoitoon. Kurkumalla voi olla myös myönteistä vaikutusta veren kolesterolitason alentumiseen. Kurkuman käytöstä on saatu myös hyviä kokeellisia tuloksia mm. taistelussa rintasyöpää vastaan, sillä kurkuman on havaittu laukaisevan syöpäsoluissa luonnollista solukuolemaa. Maustekurkuman ohella tuore kurkuma sopii hyvin terveysmehun valmistukseen ja sitä voi ostaa suurempien ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilta. Tummat viinirypäleet sisältävät runsaasti flavonoideja ja antioksidantteja mm. resveratrolia, joka tehostaa kurkumiinin vaikutusta, myös mustapippuri tehostaa kurkumiinin terveysvaikutuksia moninkertaisesti. Kurkumasta voi lukea lisää täältä, täältä ja täältä.
  
Mehulinko: Philipsin Viva Collection (HR1855/30)
 
Misorella

4 kommenttia :

 1. Tuli sellainen olo että täytyy hakea meidänkin keittiöön tuo mehulinko pikimmiten.
  Smoothiet saavat kaverikseen pian tuoremehuja. :-)
  Ihana pieni infopaketti tää juttusi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että siitä oli iloa! <3 Mehuista tulee hyvä olo, suosittelen lämpimästi! Tuntuu, että näinä pimeinä aamuina virkistyy nopeammin, kun aloittaa aamun terveysmehulla. :)

   Poista
 2. Voi kun jaksaisi itsekin hommata jotain välineitä. Blenderi on laatikossa, josta sitä ei ole otettu kahteen vuoteen käyttöön, en vain jaksa putsata ja se vie pöydällä tilaa...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli sama ongelma vanhan blenderin kanssa: oli iso/vei tilaa, putsaaminen oli vaikeaa ja toimintakyky rupesi hiipumaan ja vei lopunkin innon tehdä sillä mitään. Uudelle blenderille nostan maljan viikonlopun kunniaksi, sillä se on niin helppo ja nopea, että oikein tekee mieli kokeilla eri reseptejä. ;)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.