Kevätmuotia ja vastuullista vaatetuotantoa - Bestseller SS15

30. lokakuuta 2014Ikuinen kesän lapsi pääsi tällä viikolla kurkistelemaan kevään lempeitä tuulia Bestsellerin lehdistöpäivään. Tulevan kevään malliston kankaissa on nähtävissä isoja printtejä, pitsiyksityiskohtia, seilorihenkeä, tekstuuria ja marmorointia.

Rekkitangoilta poimitut lierihatut, kimonot, liivit, shortsit, jakut ja maximekot saavat auttamatta ikävöimään kesää ja aurinkoa. Kuvakoosteesta löydät kepeitä SS15 unelmia ja omia suosikkejani seuraavilta Bestsellerin merkeiltä: Object, Pieces, Only, Selected, Vila ja Vero Moda.

Vaatteiden tuotantoketjun eettisyys ja vastuullisuus on asia, johon olen alkanut kiinnittämään huomiota yhä enemmän. Samalla, kun katsotaan mitä kevään mallistosta löytyy, mennään hieman pintaa syvemmälle tutustumaan yrityksen vastuullisuuskäytäntöihin. Bestsellerin ensisijaiset tuotantomaat ovat Kiina, Intia, Bangladesh, Turkki ja Italia, mutta tuotantoa on myös noin 15 muussa maassa.

Helpoiten kuluttaja voi tarkistaa kunkin tuotteen valmistusmaan niiden pesulapuista. Bestseller noudattaa eettisiä Code of Conduct -sääntöjä, jotka tavarantoimittajat hyväksyvät aloittaessaan yhteistyön yrityksen kanssa. Sääntöjen noudattamista tehtailla valvotaan yrityksen mukaan joko Bestsellerin oman henkilöstön tai ulkoisten yhteistyökumppaneiden säännöllisillä tarkistuskäynneillä tehtaille.
Tavarantoimittajien tehtailla ei käytetä farkkujen valmistuksessa kuluneen tyylin aikaan saamisiksi hiekkapuhallusta, sillä Bestseller kielsi hiekkapuhalluksen kaikkiin tuotteisiin vuonna 2010. Tämä johtui siitä, että menetelmä voi olla hyvin vaarallinen työntekijöiden terveydelle. 


Bestseller on laatinut myös luettelon kemikaaleista, joita ei saa käyttää heidän tuotteissaan tai joita voi käyttää vain niin pieninä määrinä, että niistä ei ole terveydelle haittaa. Tarkoituksena on taata sekä asiakkaiden että tehdastyöntekijöiden terveys ja turvallisuus. Yritys käyttää testiohjelmaa, jossa tuotteita testataan pistokokein varmistaakseen, että haitallisia kemikaaleja ei käytetä yritykseltä salaa. Turvallisuuteen kiinnitetään huomiota myös kouluttamalla tavarantoimittajia käsittelemään ja käyttämään kemikaaleja oikein.  

Bestseller kertoo nettisivuillaan kiinnittävänsä erityistä huomiota työolosuhteisiin ja ihmisoikeuksiin sekä valvovansa aktiivisesti, että tehtaiden turvallisuus ja työntekijöiden kannalta terveelliset työolot toteutuvat. Mitä tapahtuu, mikäli tarkistaja havaitsee Code of Conduct -sääntöjen rikkomusta? 


Pienemmistä rikkomuksista toimittaja saa tietyn ajan puitteissa mahdollisuuden ongelmanratkaisemiseen. Silloin, kun on kysymys vakavammasta rikkomuksesta, kaikki Bestseller-tuotanto keskeytetään tehtaalla siksi aikaa kunnes ongelma on saatu ratkaistua. Tällaisten rikkomusten jälkeen tehdasta tarkkaillaan, jotta voidaan olla varmoja, että ongelma ei enää toistu. Mikäli näin käy, yhteistyö kyseisen toimittajan kanssa päättyy.

Lapsityövoiman käyttö on valtava yhteiskunnallinen ongelma joissakin Bestsellerin tuotantomaissa. Bestseller taistelee tätä ongelmaa vastaan yhteistyössä Pelastakaa lapset -järjestön kanssa järjestämällä tekstiilialan koulutusta lapsille ja nuorille esimerkiksi Bangladeshissa.

Koulutus tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden saada paremmin palkattua työtä kunnollisissa työolosuhteissa. Bestsellerillä on lapsityövoimaa koskeva sääntö, jonka mukaan alle 15-vuotiaat lapset eivät saa työskennellä tavarantoimittajien tehtailla.

Joissakin maissa sallittu minimi-ikä on korkeampi kuin 15 vuotta ja tämä otetaan huomioon. Bestsellerin tavarantoimittajien tehtailla työskentelee 15-18 -vuotiaita nuoria, mutta yrityksellä on tiukat säännöt siihen mitä he saavat tai eivät saa tehdä, tässä huomioidaan aina nuoren etu ja työturvallisuus.
Bestseller puolustaa myös eläinten oikeuksia eikä käytä tuotteissaan aitoa turkista missään muodossa. Yrityksen nahkatuotteissa käytetään ainoastaan elintarviketeollisuutta varten kasvatettujen eläinten nahkaa. Tuotteissa ei käytetä uhanalaisten lintujen höyheniä ja untuvia, vaan tässäkin tapauksessa elintarviketeollisuutta kasvatettujen lintujen höyheniä ja untuvia.

Bestseller on kieltänyt myös höyhenien kynimisen elävistä linnuista. Lisäksi Bestseller valvoo, että heidän tuotteensa on suunniteltu ja tuotettu niin, että niillä on mahdollisimman vähän vaikutuksia luontoon ja ympäristöön.
Tämä oli tällä kertaa hieman erilainen katsaus tulevaan kevätmuotiin. Vaatteisiin tutustuttiin enemmän kuvien kautta ja ohessa käsiteltiin aihetta hieman syvällisempien taustojen kautta. Minusta oli mielenkiintoista ja avartavaa tutustua Bestsellerin vastuukäytäntöihin.

Mitä ajatuksia vaatteiden tuotannon vastuullisuus- ja eettisyyskysymykset herättävät sinussa?
Mitä olet mieltä tulevan kevään muodista, nousiko henkareilta esiin suosikkiprinttejä tai -värejä?

Mikäli kaipaat enemmän infoa jostakin osa-alueesta,
kannattaa käydä lukemassa lisätietoja Bestsellerin vastuullisuuskäytännöistä täältä.
Käyttämäni lähdetiedot löytyvät saman linkin alta.

P.S. Kevätuutuudet tulevat Bestseller-myymälöihin vuoden 2015 tammi-maaliskuun aikana.

Misorella

6 kommenttia :

 1. wow! love the clothes ♥

  NEW POST ON MY BLOG:)
  FantasyFashioned
  xoxo ♥

  VastaaPoista
 2. Kevätmuodissa rakastuin valkoisen määrään ja raitoihin. Junarosella on tulossa muutama ihana punainen myös, joihin rakastuin saman tien. Vastuullisuudesta en noin paljon edes tiennyt, vaikka suosikkini tällä hetkellä ovatkin Bestselleri valikoimissa. Hyvä kuulla enemmänkin tästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen on kyllä niin herkku väri! Mukava kuulla, että postaus antoi uutta tietoa. :) Mukavaa viikonloppua! <3

   Poista
 3. Kiva kun kirjoitit vastuullisuudesta! Valkoinen pitsi näyttää ihanalta, mutta silmään pisti tuolla kukkakuosi. Ostin keväällä suunnilleen identtisen topin Vilalta, hmmm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli mielenkiintoista perehtyä aiheeseen. Huomasin myös, että jotkut mallit toistuvat, mutta vain eri väreissä. Esimerkiksi eräs oranssinpunainen Vilan mekkoni näytti olevan saatavilla kevään mallistossa valkoisena. Joten saattaa hyvin olla, että jotkut mallit ja kuosit nähdään uudemman kerran päivitettynä myös uudessa mallistossa. Mukavaa viikonloppua! <3

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.