Yes I can - Helsinki Half Marathon

7. kesäkuuta 2014Juoksut on jolkoteltu tältä viikonlopulta ja pääsin kuin pääsinkin perille asti. Sillä harjoitusmäärällä mikä tänä kevään treenimittariin on noussut, ei voi olla kuin tyytyväinen maaliviivan tavoittamisesta Helsinki Half Marathonissa aikaan 2:22:37. Otin päivän koitoksen varman päälle ja lyöttäydyin 2:30 jäniksen matkaan, jossa viihdyin ensimmäiset 12 kilometriä.

Etappi 13:sta kohdalla etenemistä häirinnyt kupla kasvoi sen verran suureksi, että ei auttanut kuin piipahtaa hotelli Helpotuksessa. Siinä menetin muutaman minuutin, mutta kirin tahdonvoimalla takaisin pupujussien kylkeen ja koska olo tuntui hyvältä, lisäsin vauhtia. Energiaa riitti loppuun saakka ja sain petrattua lähtötavoitetta melkein kahdeksalla minuutilla.

Sade ei ole aina huono juttu, sillä loppukilometrien pieni tihkusade vain virkisti kummasti. Täytyy myöntää, että tuuletin maaliin saapuessani, kun kisapaikan kannustusjoukot hurrasivat. Tuntui hyvältä edetä viimeiset kilometrit vauhtia lisäten ja olin tyytyväinen, että olin ottanut alun rauhassa. Onhan se näin, että parempi tulla vauhdilla päätepisteeseen kuin hyytyä matkalle.
Vaikka oma juoksuaskel kulkikin tänään kevyesti ja vältyin jopa hiertymiltä, 21,1 km reitti näytti myös sen puolen, kun joidenkin kanssakilpailijoiden taival päättyi jo ensimmäisten kilometrien jälkeen. Lämmin keli, nesteytys ja kova vauhti tekivät monelle tepposet.

Tavarasäilytyksessä sain napattu juuri ennen kaatumista yhden juoksijasisaren, kun tämän jalat kramppasivat alta, hurjaa menoa. Ei voi olla kuin huojentunut, että kaikki meni omassa suorituksessa putkeen.

Itselläni oli mukana huoltopisteiden juomien lisäksi puolen litran pullo, jossa oli Exposta ostamaani Northforsen Tournament nesteytysjuomaa, joka mm. ehkäisee lihaskrappeja ja nopeuttaa nestetasapainon korjautumista. Limen makuinen urheilueliksiiri on kieltämättä paras tähän asti testaamistani, joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan lenkkien elvyttäjänä. Hieman suolaiselta tuntuva maku oli itse asiassa vain plussaa hikisellä taivalluksella.
Toinen mainitsemisen arvoinen suorituksenparantaja oli Zero Pointin kompressiosäärystimet, jotka hankin viime syyskuun puolikkaan jälkeen. Yhdessä kompressionilkkasukkien kanssa ne muodostivat sellaisen parin, että jaloissa tuntui olevan voimaa loppuun asti.

Mietin monesti matkan aikana, että jaloilla on kevyt ja hyvä olo, eikä mikään ihme, sillä kompressio tehostaa oman kehon toimintaa. Vaikutus nopeuttaa aineenvaihduntaa, poistaa epäpuhtauksia lihaksesta ja tuo puhdasta happea niihin, joka puolestaan lisää lihasten toimintaa ja suorituskykyä. Paine tukee myös lihaksia ja pitää ne supistuksessa.

Tämä on juoksijalle eduksi, sillä supistunut lihas on tehokkaampi, eikä pääse tärähtelemään. Hyvän suorituksen maksimoimisen lisäksi nämä pinkit ihanuudet auttavat myös ennaltaehkäisemään rasitusvammoja. Mikä parasta, teho näkyy myös siinä, että palautuminen on helpompaa. Lisää kompression saloista voit lukea täältä.

Tästä on hyvä jatkaa, sillä edessä on koko ihana kesä aikaa nostaa kuntoa ja tutustua lisää myös Helsinkiin lenkkipolkujen kautta. Seuraava koitos on syyskuussa Espoon Rantapuolikkaalla, katsotaan mihin rahkeet riittävät silloin.

Sellainen ajatus myös eksyi mietteisiin, että jokohan sitä kolmannella puolikkaallaan uskaltautuisi luottamaan silloiseen normaaliin treenivauhtiinsa ja lähtisi juoksutapahtumassa alusta alkaen hieman kunnianhimoisemmin etenemään. Aika näyttää! :)

Toivotan hyviä juoksuhetkiä kaikille lenkkipoluilla tänä suvena viilettäville!

Misorella

4 kommenttia :

 1. Hieno suoritus! Syksyllä sitten Yhdessä!!!! Täytyy myöntää, että Suomenlahtea ylittäessäni tänään tunsin kaihon (kateuden) piston, kun tiesin sun olevan puolikkaalla juuri... On Se vaan niin koukuttavaa! 😊
  T: laiskanpulskea Serkkusi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt treenataan kesä ja sitten suunnataan yhdessä tuumin syksyn koitokseen! :)

   Poista
 2. Hyvin kiritty! Katsoinkin, että jäit jossain vaiheessa, mutta menit sitten myöhemmin ohi :) Onnittelut puolikkaasta!
  -Se toinen 2:30 jänis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin ja kiitos myös tsempistä ja vinkeistä, niiden voimin oli hyvä jatkaa matkaa! :)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.