Jäähyväiset (vehnä)pullalle - viljaton ruokavalio

26. maaliskuuta 2014Kosmetologin tuolista yllättäen lähtenyt pohdinta (linkki postaukseen) oman kehon hyvinvoinnista ja vatsan oikuttelun syistä on ottanut muutaman kuukauden kivisen tien. Satunnaisten ruoka-aineallergioiden (ohra ja banaani) lisäksi viime syksynä saldoon pääsi yllätysosanottaja soija. Uusi vihollinen saa lautaselleni eksyttyään vatsan sietämättömän kipeäksi ja myös ihon oireilemaan.

Reaktioista (ja muutamasta ajattelemattomuudesta johtuneesta vahingosta) viisastuneena, sitä lukee tuoteselosteet kauppojen hyllyjen välissä taas hieman tarkemmin. Varoituksen sana, että seuraavassa pohditaan vatsan hyvinvointia, syitä ja seuraussuhteita. Yksityiskohtiin en mene kuitenkaan hienona naisena. ;)

Vatsani on ollut aina herkkä ja se on sisäisen maailmansa lisäksi ollut innokas pullistelemaan olemassaolostaan syistä joita en ole ymmärtänyt. Viimeisen puolen vuoden aikana olen alkanut miettimään, että kaikki oman kehon toiminnot eivät olekaan välttämättä niin sanottuja normaaleja, vaikka niitä on sellaisina pitänytkin tottumuksesta.

Erityisesti viime kuukausina viljatuotteet ovat saanet vatsani bodaamaan itsensä ihan hulluihin mittasuhteisiin. Päiviä on siivittänyt vetämätön olo, kipuilu ja huono olo. Aamulla päivään hyvillä mielin unilta herännyt litteä vatsa, kun on alkanut heti aamiaisesta lähtien kasvattamaan massaa kohti illan huipennusta.

Viime joulukuussa olin niin kipeä (osittain myös päivittäisiin arkirutiineihin lisätyn soija(pirun)maidon vuoksi) ja näytin siltä kuin pulla olisi ollut kirjaimellisesti uunissa. Pahinta oli kuitenkin pingottunut paha olo ja se, että kaikki elämässä pyöri vatsan toiminnan tai ulkomuodon ympärillä.

Sain lääkäriajan vasta muutaman viikon päähän siitä hetkestä, kun viimein tartuin luuriin ja jonotin hissimusiikin tahdissa ajanvaraukseen. Soijan lopettamisen lisäksi kokeilin omatoimisesti kaksi viikkoa viljatonta ruokavaliota ja olo koheni silmissä. Vatsaan muutti asumaan rouva Keveys ja herra Hyvä Olo.

Näiden liitto lähti loistavasti käyntiin heti, kun Hyvä Olo oli kantanut Keveyden kynnyksen yli huntu hulmuten. Mukaan tuli kuitenkin kolmas pyörä, lääkäri, joka antoi noottia kahden viikon viljattomuudesta ja määräsi kolmen kuukauden viljarumbaan, jotta verikokeesta otettava vasta-ainetesti olisi relevantti. Ei auttanut itku masuasukkien häämatkan venymisuutisessa, se oli otettava leipä kauniiseen käteen ja toteltava.
Maaliskuussa, tuo ensimmäinen kevätkuukausi, toi valoa rouva Keveyden ja herra Hyvän Olon  liiton pelastamiselle. Labrassa käynti ja tulostelun odottelu jätti lääkärinsoittoajan jälkeen käteen tiedon, että kyseessä ei ole keliakia (onneksi).

Tohtori suositteli silti (mahdollisen) ärtyneen suolen oireyhtymän hoitoon viljatonta ruokavaliota ja tarpeen mukaan muita kokeiluja ruokailutottumuksissa. Kävin viikonloppuna Lahdessa heittämässä hyvästit Karirannan kahvilan (vehnä)pullille ja juustosarvelle. Siinä olikin varsinainen Jäähyväiset pullalle -kiertue muut kahvittelut päälle luettuna ja sen kyllä huomasi olossaan.

Onneksi leivosparatiisissa asuu myös neiti Herkku Gluteiiniton, joten ei mene elämä jatkossa pullahiirellä ihan ilottomaksi. :D Tietysti hyvä mieli tulee siitäkin, että vatsa on onnellinen. Näin ainakin toivon jatkossa.

Vakavasti ottaen elämä ei muutu mitenkään kovinkaan radikaalista, sitä täytyy vain jatkossa katsoa tarkemmin mitä suuhunsa laittaa. Nyt ollaan vasta alkutaipaleella, sillä tulokset tulivat viime viikolla ja tällä viikolla on startannut yhden hengen lautakunnan toimesta uusien välipalavariaatioiden ideointi.

Olin päättänyt jo ennen tulosten saamista, että haluan kokeilla tätä vaihtoehtoa, vaikka se ei tulisikaan täyden pakon edessä. Sen vaan sanon, että jo kolmen päivän jälkeen huomaa, että mahan herra ja rouva ovat tainneet aloittaa viimein kuherruskuukauden, tai ainakin lennot on jo varattu.

Häämatkaraportti seuraa kuukauden maailmanympärysmatkan jälkeen ja mikäli kaikki on mennyt hyvin, silloin perehdytään myös tarkemmin viljattomaan ruokavalioon. Elämme jännittäviä aikoja! ;)

Misorella

2 kommenttia :

  1. Kiva postaus! Mun pitäisi varmaan mennä ruoka-aineallergiatestiin, vaikka (lähes) viljattomalla ruokavaliolla koen jo voivani tosi hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että postaus oli mieleinen! :) On aina hyvä käydä lääkärissä, jotta saa joko diagnoosin tai poissuljettua mahdollisia sairauksia. Keliakian kanssa, kun ei ole leikkimistä. Hienoa, että olosi on kohentunut kuitenkin ruokavaliomuutoksella. Tsemppiä sen kanssa ja aurinkoa viikonloppuusi! :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.