Ystävät koolla ja aikamatka lapsuuden jouluihin

23. joulukuuta 2013Iltapäivällä kokoonnuttiin ystävien voimin herkkujen pariin vaihtamaan kuulumisia ennen rauhoittumista joulun tunnelmiin. Ystäväni oli loihtinut tarjolle punajuuri-vuohenjuusto piiraita ja luumuihanuutta vaniljahunnulla. Ihailen aina hartaudella sitä, kuinka taitavia ja kekseliäitä monet ystäväni ovat nähdessään vaivaa ja valmistaessaan ruokia ja leipomuksia.

Oli kyse arjesta tai juhlan makuaarteista. Minun luona vieraillessa tarjoillaan kaupan hyllystä poimittuja tarjottavia, sillä tällä leipurikokilla on kaksi vasenta kättä ja kumpikaan ei tiedä mitä tehdä. Sitä suuremmalla syyllä huokailin itsekseni ihastuksesta yllä olevan näkymän edessä. Piparkakkutalokin oli komea ja pieniä piparkakkuja oli koristeltu kuorruttein ja karkein koko perheen voimin. Erästä taidonnäytettä esitteleekin alla olevassa kuvassa tohkeissaan kummin rakkauskirppu.
Lasten leikkejä seuratessa tuli mieleen omat lapsuuden joulut. Silloin joulu oli jotain mitä odotettiin pitkään ja hartaasti. Se ympyröi pienen ihmisen kotiin rakentuvan, äidin käsialaa olevan, joulun myötä pikku hiljaa. Joulu on lapselle aikaa, joka ei liity vain yhteen päivään, se rakentuu koetuista muistoista myös aaton ympärillä.

Muistan itsekin äidin kanssa yhdessä leivotut piparkakut, enolta saadut suklaajoulukalenterit, pukin sylissä istumisen kauppakeskuksessa, äidin kotiin rakentaman joulumaailman ja itse tehdyt jouluherkut. Aattoina lahjavuoret tuntuivat valtavilta ja pukin tuloa jännitettiin kovasti. Joulua on aina, yli kolmekymmentä vuotta, vietetty samalla porukalla.

Siitä on tullut perinne, joka on muuttanut muotoaan lasten kasvaessa aikuisiksi ja tasaveroisiksi joulunviettäjiksi. Huomenna kokoonnumme serkun kanssa vanhempiemme seurassa saman joulupöydän äärelle, kuten aina. Alla olevan kahdeksankymmentäluvun lapsuudenkuvakoosteen myötä tämä blogi hiljenee viettämään joulua. Tunnelmallista sellaista myös teille rakkaat lukijat! :)P.S. Kyllä, yhteiskuvassa kuusen alla ovat serkku ja sen serkku. ;)

Misorella

2 kommenttia :

 1. Tavoitit hienosti varttuneemman serkunkin joulumuistot! :) Monta helmeä on kertynyt tuohon muistojen kaulanauhaan <3
  Ai jai, kohta Se pukki jo kolkuttaa...

  t: Se varttuneempi meistä

  P.S. Olen varautunut serkusten kohtaamiseen kauniin punaisen juoman aineksilla. Ei voi mennä vikaan, jos on Proseccoa, Triple seciä ja salaisena ainesosana karpalomehua! ;)
  P.S.2 Huomiseen!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.