Aalloilla - taidetta Tukholmassa

12. joulukuuta 2013Alkuviikosta keinuin paatissa kohti Tukholmaa hyvässä matkaseurassa. Edellisestä naapurissa käynnistä olikin ehtinyt kulua jo useampi vuosi. Tällä reissulla poikettiin totutusta kaavasta ja keskityttiin shoppailun sijasta taiteeseen.

Oli oikeastaan huvittavaa miten paljon sitä tuntee kerkiävänsä tekemään, jos lähtee ensimmäisen vaihtoehdon linjalle, kun taas tuo jälkimmäinen valinta sai ajantajun katoamaan ja ajan melkein loppumaan jopa kesken.

Tämä oli tietysti varsin positiivinen ilmiö, kokemusrikas ja mieleenpainuva. Päivävierailu piti sisällään kahden eri museon mielenkiintoisia näyttelyitä ja erityisesti kummankin käyntikohteen toisistaan poikkeavat, mutta kumpikin omalla tavallaan vaikuttavat ja hienot päänäyttelyt.

Siltä varalta, että Tukholma kutsuu sinua lähiaikoina, vinkkaan näistä kahdesta näyttelystä, jotka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Toinen kokemisen arvoinen näyttely löytyy Stadsgårdenin satama-alueelta sijaitsevasta Fotografiskasta.

Siellä oli esillä tähän mennessä lähes 65-vuotisen uran tehneen Elliott Erwittin oivaltavia yksityiskohtia esiin nostava ja tunnepitoinen valokuvanäyttely. Tunnetuimpia mustavalokuvista koostuvan kavalkadin otoksista taitavat olla potretit julkkiksista kuten kauniista Marilyn Monreosta ja humoristiset kuvat koirista.

Teokset saivat nauramaan ääneen, ihailemaan vuosikymmenten tunnusmerkkejä, pysähtymään aiheen äärelle ja kokemaan iloa nerokkaista päähänpistoista. Näyttely on avoinna 2.3.2014 saakka, museon nettisivuille pääset tästä.

Toinen käyntikohde löytyi lauttamatkan takaa Skeppsholmenilla sijaitsevasta modernintaiteen museosta. Moderna Museet tarjosi meille nähtäväksi Cindy Shermanin valokuvia, joissa taitelija on sekä malli että valokuvaaja. Untitled Horrors -näyttely toimii ikkunana yhden aikamme tärkeimmän taitelijan ristiriitaisiin ja moniulotteisiin töihin.

Kuvailisin nähtyjä teoksia taidokkaiksi, kantaaottaviksi ja lumoavan ärsyttäviksi. Tämä oli yksi kiehtovimmista näyttelykokemuksista aikoihin! Museolla oli myös ravintola, josta sai hyvää ruokaa ja lisäilona ruokailijaa hemmoteltiin huikeilla näkymillä. Kamerahan oli tietysti päiväunilla kassissa vaatesäilytyksessä. Näyttely on avoinna 19.1.2014 saakka, museon sivuille pääset tästä.

Hämmästelimme matkaseuralaiseni kanssa, miten samaan päivään voi mahtua kaksi niin huikeaa taidekokemusta! Kulttuuri vei meidät itse asiassa niin mennessään, että hyvä, kun kerkisimme ajoissa takaisin laivalle. Kotiinpaluun jälkeisenä iltana keinutti vielä niin paljon, että huojuin paikoillani koneella istuessani. :D Tänään keinunta saavutti päätepisteensä ja matkasta jäi jäljelle vain hyviä muistoja.

Misorella

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.