Yksilölliset, minun, Footbalance-pohjalliseni

6. heinäkuuta 2013Sen lisäksi, että aioin kiinnittää entisestään huomiota miten jolkotan eteenpäin lenkkipolulla, totesin tarvitsevani kunnon pohjalliset juoksukenkiin. Kävin jo ennen juoksutaukoa Intersportissa ilmaisessa jalka-analyysissa, joka kertoi laskeutuneista holvikaarista, mikä ei sinänsä ollut mikään uutinen lättäjalalle. Meitsi on vähän kuin Iines Ankka. Tämä tarkoittaa siis sitä, että askeleeni kallistuu astuessa jalkojen sisäsyrjille. Yllätys oli kuitenkin, että nilkkojen linjaus oli kunnossa, eli niissä ei ollut varsinaista ylipronaatiota, vaikka olin luullut näin olevan.

Tämä oli toki huojentava tieto, sillä nilkan virheellinen asento vaikuttaa ensinnäkin koko kehon linjaukseen ja toiseksi heikentää tasapainoa, iskunvaimennusta ja työntövoimaa. Tiesittekö muuten, että juostessa alustasta kehoon kohdistuva voima vastaa vähintään 3-5 kertaa juoksijan omaa painoa?

Silloin, kun jalkojen linjaus on suora, keho kestää ja pystyy vaimentamaan hyvinkin suuria juoksualustasta kohdistuvia voimia (ja nyt ei sitten puhuta Milla Magiasta). Paino jakautuu tällöin tasaisesti koko jalkapohjalle, jalat vaimentavat iskun jalan osuessa maahan ja voima kohdistuu alustaan varvastyöntövaiheessa.

Jalkaholvia ja jalkojen oikeaa asentoa tukemaan tehtiin analyysin pohjalta yksilölliset, juuri minun jaloilleni muotoillut Footbalance-pohjalliset. Niiden ansioista iskunvaimennuskyky paranee, tehokkuus lisääntyy ja kaikkein tärkeimpänä rasitusvammojen mahdollisuus vähenee.

Oma kengänkokoni on 39, mutta sitä ei ollut pohjallisissa valmiina liikkeessä, joten omat juoksukaverini muotoiltiin koon 40 pohjallisista ja leikkasin ylimenevän osuuden kotona pois. Joku voi nyt ajatella, että voihan kenkiin ostaa liikkeestä valmiit pohjalliset, hintakin on halvempi, mistä tämä kaikki pohjallishehkutus johtuu?

Tavallisten valmiiksi muotoiltujen pohjallisten ero Footbalanceen on se, että ne eivät ole yksilöllisiä, kun taas jokaisen ihmisen jalat ovat juuri sitä. Lisäksi ne tarjoavat kummallekin jalalle täysin samanlaista korjausratkaisua, vaikka suurimmalla osalla ihmisistä jalat voivat poiketa paljonkin toisistaan.

Footbalance-pohjalliset muotoillaan tuomaan molemmille jaloille yksilöllistä tukea, jolloin ne vastaavat jalkojen kaaria ja muotoja riippumatta jalkatyypistä tai jalkojen välisistä eroista. Koska minun höpötykseni ei ole välttämättä kaikkein havainnollistavinta, oheisesta videosta voi katsoa miten jalka-analyysi tehdään. Urheiluliikkeessä koko prosessiin kului 10-15 minuuttia, lisäplussaa tuli oikein mukavasta myyjästä. ;)

Miltä pohjalliset sitten tuntuivat käytössä? Eron entiseen huomasi jo heti kengät jalkaan laittaessa (kenkien omat pohjalliset otetaan tietenkin alta ensin pois), sillä istuvuus ja tuki paranivat tuntuvasti. Pääsin testaamaan pohjallisia vasta juoksutauon jälkeisillä lenkeillä.

Pohjallisten kanssa on aivan huikea fiilis juosta, kun koko ajan ei tarvitse keskittyä miettimään ovatko jalkaterät varmasti oikeassa asennossa, askel on entistä huomattavasti varmempi ja hyvin tuetun tuntuinen. Parasta on, että sen myötä pystyy kiinnittämään huomion varsinaisen juoksutekniikan parantamiseen.

Pohjallisia voi pestä halutessaan haalealla saippuavedellä, mutta pesukoneeseen lämpömuotoiltuja pohjallisia ei saa laittaa kylpemään. Pohjallisten luvataan säilyttävän muotonsa, eikä niiden pitäisi painua kasaan käytössä.

Kaiken kaikkiaan olen varsin tyytyväinen hankintaani, sillä ne ovat vapauttaneet askeleet aivan uudella tavalla. Ainoa asia mikä harmittaa on se, miksen ole älynnyt tehdä tätä aiemmin. Lenkkipolulla läpsyttää jatkossa rusetti vinossa varsin onnellinen Iines Ankka.

Misorella

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.