Kamalat ihanat juoksuintervallitreenit

10. heinäkuuta 2013Olen aivan irti juoksemisesta, jos se joltain on jäänyt vielä epäselväksi. :D Siitäkin huolimatta, suorastaan vihaan intervallijuoksutreenejä ja silti rakastan rääkin aikaista/jälkeistä voittajafiilistä. Lempilajini pitää sisällään katkeransuloisen ristiriitojen yhdentymän, treeniosuuden, joka saa juoksijan antamaan kaikkensa ja taas seuraavallakin viikolla ylittämään itsensä.

Pikku-Vesijärven ympäri kulkee puistossa hiekkatie, joka soveltuu loistavasti juoksuintervalleihin. Lenkki sopii myös hyvin harjoittelupaikaksi niihin päiviin, kun ei huvita lähteä juoksemaan kauemmaksi, silloin voi kiertää puiston kilometrin lenkkiä lähellä kotikulmia.

Miksi intervalleja sitten juostaan? Silloin, kun juoksukunto on sillä tasolla, että vakiolenkin jaksaa juosta vaivattomasti, kunto ei enää nouse niin kauan kuin rasitus pysyy samana. Tämä johtuu siitä, että juoksijan elimistö on jo sopeutunut toimimaan juoksun vaatimalla tasolla. Kunto Plus -lehden sivuilla kerrotaan: "Intervalliharjoittelun teho kunnon kohottajana perustuu superkompensaatioon.

Se on elimistön puolustusmekanismi, joka suojaa ylirasitukselta". Tämä tarkoittaa sitä, että intervallitreenissä elimistö rasittuu aikaisempaa totuttua treeniä rankemman juoksun myötä tavallista enemmän, silloin lihakset kasvavat ja sydämen toiminta tehostuu, jotta elimistö on valmis seuraavalla kerralla vastaamaan samantasoiseen treeniin nykytilaa paremmin. Lisätietoa intervalleista löydät täältä.

Alun perin suunnitelmanani oli noudattaa Kunto Plus -lehden nettisivuilta löytyvää 5 kilometristä puolimaratoniin -ohjelmaa, mutta ennen harjoittelun aloittamista löysin lehden tilaajana numeron 7/2003 kattavasta juoksuliitteestä itselleni vielä paremman ohjelman, jossa harjoitellaan kolme kertaa viikossa suunnittelemani alkuperäisen neljän treenipäivän sijasta.

Tämäkin ohjelma sopii kaikille niille, ketkä jaksavat juosta ennen 12 viikon ohjelmaa viisi kilometriä. Kokonaisuus tuntui omaan arkeeni paremmin sopivammalta ja itselleni tärkeää oli, että kolme treenipäivää jättää automaattisesti keholle neljä juoksusta palautumispäivää viikkoon. Varsinkin rankan intervallitreenipäivän jälkeen on hyvä pitää päivä tai pari väliä seuraavaan lenkkiin.

Valitsemani ohjelma koostuu intervallitreenipäivästä (kehosta otetaan kaikki irti) ja kahdesta muusta juoksupäivästä, joissa hyödynnetään vauhtijuoksun (juoksua vauhdilla, mutta kuitenkin niin, että vältetään maitohappoja ja pahaa uupumista) ja kestävyystreenin (juostessa pystyy puhumaan lyhyin lausein ja samaa vauhtia jaksaisi jatkaa vaikka pidempäänkin) vaihtelua.

Ohjelma lisää pieniä haasteita ja vaihtelua treeniin viikko viikolta, puolessa välissä on palauttava treeniviikko ja harjoittelu kevenee jonkin verran, kun tullaan lähemmäksi varsinaista puolimaratontavoitetta. Tällä hetkellä juostaan toisen viikon kohdalla, tästä on taas hyvä jatkaa matkaa.

Misorella

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.